smażony ryż z jajkiem
Ponieważ podczas testowania jedzenia poza domem, zasmakowaliśmy w ryżu z jajkiem, chciałam spróbować sama zrobić to danie w domu. Przeszukałam internet w poszukiwaniu inspiracji. Każdy sposób był inny, a ja wybrałam jak dla mnie najprostszy - chociaż z omletem wypróbuję następnym razem.
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko wcześniej - musi być zimny
- 1 duże jajo
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
- rozgrzać olej w głębokiej patelni/woku/garnku
- smażyć ryż ok 1 minutę tak aby ziarna były jak najbardziej rozdzielone
- dodać szybko roztrzepane jajo i mieszać tak aby pokryło w całości ziarna ryżu
- mieszać tak długo aż jajo będzie gotowe a ziarna możliwie jak najbardziej rozdzielone
- podawać od razu :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)