łagodna zupa dyniowa
Sezon na dynię uważam za rozpoczęty. Co prawda na razie na naszą dynię z zamrażalnika, ale zawsze coś. Trzeba zrobić miejsce na nowy egzemplarz. Wariantów zupy dyniowej jest tyle ile osób gotujących, a nawet jeszcze więcej.
Tym razem przygotowałam bardzo łagodną wersję ze śmietanką. Tylko kilka składników, a smak mmmmm.
Składniki:
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 średnie ziemniaki
- ok 250 g dyni
- kilka łyżek śmietanki 30 %
- sól i pieprz do smaku
- pestki słonecznika do dekoracji
Przygotowanie:
- cebulę i czosnek pokroić w kostkę
- podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości oleju
- gdy się zarumieni dodać do nich pokrojone w kostki ziemniaki i dynię
- chwilę podsmażyć i zalać wodą tak aby tylko przykrywały warzywa
- gotować pod przykryciem ok 20 min - można sprawdzić czy ziemniaki będą miękkie
- dodać śmietankę i przyprawić do smaku
- odstawić na chwilę aby nie było gorące i następnie zmiksować na jednolitą masę
- podawać dekorując pestkami z dyni
ps. gdy chcemy bardziej dietetycznie, zamiast śmietanki można użyć jogurtu lub mleka
Smacznego !
Uwielbiam zupę dyniową
OdpowiedzUsuńJa też, szczególnie jak robi się troszkę chłodniej :)
Usuń