schab po chińsku
Hmmm nawet nie wiem czy dobrze nazwałam to danie. Inspiracją były jak zawsze rzeczy odnalezione w kuchni. W lodówce leżał schab, który przejadł nam się jako kotlet. Dodatkowo lubimy dania wyraziste, więc kompozycja smaków dobrana odpowiednio. Sosy sojowe, ostrygowe, rybne i wiele innych cudnych przypraw w szafce czeka na swoją kolej - więc dlaczego nie mamy tego wykorzystać dzisiaj.
Składniki:
- 1/2 kg schabu
- sezam do posypania
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
marynata
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"
Przygotowanie:
- przygotowujemy marynatę - wszystkie składniki mieszamy w misce
- schab kroimy w paski i przekładamy do marynaty
- odkładamy do lodówki na min 40 min - pamiętajcie im dłużej tym lepiej :)
- po tym czasie mięso (bez marynaty którą zostawiamy w miseczce) smażymy na małej ilości oleju
- do marynaty dodajemy odrobinę wody ze skrobią
- gdy mięso będzie już gotowe odstawiamy je z płyty, dolewamy marynatę i dokładnie mieszamy - jeśli sos będzie za gęsty dodajemy odrobinę letniej wody i mieszamy
- schab układamy na talerzu i posypujemy sezamem
Podajemy z makaronem lub ryżem smażonym i surówką :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)