pierogi z mięsem
Kolejna propozycja do wykorzystania mięsa z ugotowanej zupy. Szczególnie jak ugotujemy prawdziwy rosół z kilku rodzai mięs.
Tym razem zapraszam na pierogi z mięsem. Przepis na ciasto pochodzi z książki Świątecznej Thermomixa - resztę napisało życie ;)
Składniki:
ciasto
- 2,5 MT letniej wody (1MT = 100 ml)
- 1 jajo
- 2 łyżki oleju
- 560 g mąki
farsz
- ok 0,5 kg mięsa z rosołu (np. kurczak, wołowina)
- 1 jajo
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- wszystkie składniki na ciasto włożyć do Thermomixa i wyrabiać 1 min/ poz Interwał
- mięso zmielić w maszynce do mielenia
- dodać jajo i doprawić do smaku - jeśli masa byłaby zbyt zbita, dodać odrobinę wody
- ciasto rozwałkowywać cienko, szklanką lub innym gadżetem wykrajać kółka
- na środek ciasta nakładać kulkę farszu i ścisnąć dobrze brzegi !
- gotować we wrzącej wodzie przez ok 3-5 min
- podawać np z cebulką
Smacznego!!the
Nie mam maszynki do mielenia, mam tylko Thermomix. Inaczej się nie da?
OdpowiedzUsuńW tm również można :)
Usuń