imprezowe ślimaczki
Dzisiaj w zasadzie miało mnie nie być. Ale może ktoś będzie chciał zaskoczyć swoich bliskich czymś nowym. Coś innego, coś co może być na Święta, ale i na karnawał jak najbardziej. Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Dodatkowo jeszcze robią się szybko i prawie same ;)
Składniki:
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilka plasterków szynki (15 dag)
- 1 cebula
- nieduża papryka
- szczypiorek
- ser żółty (15 dag)
- jajko - białko i żółtko osobno
- 2 łyżki śmietany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- szynkę cebulę i ser pokroić w kostkę
- szczypiorek poszatkować
- wszystko wymieszać ze śmietaną, białkiem i przyprawami
- ciasto francuskie rozłożyć, posmarować nadzieniem - pozostawić brzegi do sklejenia
- zawinąć jak strudel - dokładnie skleić
- kroić ostrym nożem w plastry o grubości ok 2-3 sm i układać na blaszce
- posmarować żółtkiem
- piec 15-18 min w piekarniku nagrzanym do 200-220 st
oczywiście ktoś musiał pomagać przy zdjęciach ;-)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)