paszteciki z mięsem z ciasta francuskiego
Kolejna propozycja wykorzystania mięsa z rosołu :)
Jutro będzie tradycyjnie z krokietem, natomiast dzisiaj zapraszam na mniej tradycyjne wykonanie. Paszteciki z ciasta francuskiego. Wykonanie mega szybkie - pieczenie też nie zajmuje wiele czasu. Idealne rozwiązanie np. na świąteczny obiad jak i na karnawałowe spotkanie, które przed nami.
Składniki:
ktoś bardzo pomagał mi w robieniu zdjęć ;)
Jutro będzie tradycyjnie z krokietem, natomiast dzisiaj zapraszam na mniej tradycyjne wykonanie. Paszteciki z ciasta francuskiego. Wykonanie mega szybkie - pieczenie też nie zajmuje wiele czasu. Idealne rozwiązanie np. na świąteczny obiad jak i na karnawałowe spotkanie, które przed nami.
Składniki:
- ugotowane mięso z rosołu - u mnie zazwyczaj kurczak, schab czy szynka - ok 300 g
- sól i pieprz
- jajko + do posmarowania ciasta
- ciasto francuskie
Przygotowanie:
- ostudzone mięso zmielić w maszynce do mięsa, doprawić do smaku
- dodać jajko i dokładnie wymieszać - gdy mięso będzie za suche dodać wody (uwaga, dodawać po trochu)
- ciasto francuskie rozłożyć i pokroić w prostokąty
- na prostokąty wyłożyć cienko mięso
- zwijać w rulony
- ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem
- piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st przez ok 15 min - patrzeć aż ciasto będzie zrumienione :)
Podawać z barszczykiem czerwonym - pycha zestaw.
i koniec na dzisiaj Mamo !
Smacznego !
Właśnie nabrałam ochoty na takie paszteciki. Lekkie, bo ciasto francuskie i pożywne, bo z mięskiem. Super !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
polecamy :)
Usuńnawet Młoda kosztowała :)
dziękuję :)
OdpowiedzUsuńoj tak, tak samo smakują :)