tarta z truskawkami
Oj sezon truskawkowy w pełni :)
A słodki poniedziałek jest naszym pierwszym Dniem Dziecka spędzonym z Młodą. Co prawda Młoda nie może jeszcze jeść takich rarytasów, ale Rodzice dlaczego nie ;) W końcu my też jesteśmy dziećmi - więc taki mały prezent również dla nas :)
Składniki:
ciasto250 g mąki
- 125 g schłodzonego masła lub margaryny
- 80 g cukru
- szczypta soli
- jajko
masa ;)
- śmietanka 36 %
- łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody
- truskawki
- galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
ciasto
tradycyjnie
- mąkę przesiać do miski
- dodać schłodzone masło/margarynę i szybko zagnieść
- dodać jajo, cukier i sól - zagnieść
Thermomix
- przesianą mąkę wraz z jajkiem włożyć do naczynia miksującego - wymieszać czas 30 s/ obr 5
- dodać sól i cukier - wymieszać czas 2 min / obr 4-5
następnie
- ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na min 30 min
- po tym czasie rozwałkować i przenieść do foremki - lub wylepić foremkę tak aby ciasto odrobinę wystawało
- po nakłuwać ciasto widelcem i wyłożyć obciążnikiem tak aby nie urosło - wykorzystałam obciążnik, który dostałam od ekipy Thermomixa :) sprawdził się super
- piec w piekarniku nagrzanym do 200 st przez ok 20-30 min - sprawdzić czy się zarumieniło
- odstawić do wystygnięcia
masa
- schłodzoną śmietankę dokładnie ubić na sztywno :)
- dodać ostudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać
- masę wylać na ciasto - ciasto pozostawiamy w formie, w której piekliśmy
- powciskać truskawki pokrojone wedle uznania - u mnie tutaj w ćwiartki
- odstawić do lodówki na min 1-2 h (najlepiej jak na ten krok zostawimy na noc w lodówce)
- po tym czasie przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- na ciasto położyć dodatkowo truskawki - jeśli nie chcemy możemy pominąć ten punkt
- ciasto zalać lekko ostudzoną galaretką
- odstawić do lodówki na kolejne 1-2 h
- teraz już nie pozostaje nam nic innego jak tylko jeść :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)