pierogi z jagodami
Oj nadszedł mój ulubiony czas - czas na jagody. Podobno już się kończą... Mama R z Bratem byli w lesie i mówią, że niestety, ale już nie znaleźli ich za wiele :( Nam się jednak upiekło i otrzymaliśmy całkiem sporą porcję :)
Dodatkowo R kupił nam (mi i Miśce) jagody i tak mieliśmy raj :)
Pierwsza porcja jagód i szybko powstały pierogi.
Przepis na ciasto wzięłam z książki kucharskiej, którą odziedziczyłam po mojej Babci. Kuchnia Polska - pochodzi z 1968 r.
Składniki:
- 350 g mąki
- 1 jajo
- sól
- ok 1/8 l wody
- jagody
Przygotowanie:
tradycyjnie
- mąkę przesiać na stolnicę
- wbić jajo, dodać sól, wodę, zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić
Thermomix
- do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki - wyrobić czas 2 min/Interwał
- podzielić na części, przykryć ściereczką, aby ciasto nie obsychało
- każdą część dokładnie rozwałkować - dosyć cienko
- wykrawać krążki (foremką lub szklanką)
- na środek krążka ułożyć umyte jagody
- złożyć na pół i dokładnie zlepiać brzegi - jeśli mamy za mało jagód to dosypać :)
- gotować w lekko osolonej wodzie - od momentu gdy pierogi wypłyną jeszcze ok 2-3 min
Podajemy ze śmietaną, jogurtem czy sosem jagodowym :)
Smacznego !
Wyglądają przecudnie :) I pewnie jeszcze lepiej smakują. Ja robię trochę inaczej ciasto na pierogi, bez jajka. Zapraszam do siebie :) Pozdrowienia! http://vitraillight.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńNie ma to jak domowe pierogi z dużą ilością jagód polane sosem. Mniam ....
OdpowiedzUsuńoj tak :) mniam :)
Usuń