czerwony kompot

Letnie upały dają nam się we znaki. Długi weekend spędziliśmy pod gruszą - czyli na naszej działce, zwanej inaczej ranczem. Pierwsze plony działkowe zebrane - nie wiem czy wiecie jaki smak ma rzodkiewka :) Bo ten sklepowy to nie rzodkiewka jednak. Sama zapomniałam o tym, dobrze że mogłam sobie spokojnie przypomnieć.

Dzisiaj jest chłodniej i człowiek od razu odpoczywa. A do picia w lecie jak zawsze kompot. Pięknie jest bo możliwości jest wiele.

Tym razem - rabarbar, truskawki i brzoskwinia. Truskawki z ogródka, rabarbar musi się na nim znaleźć (ale to plan na przyszły rok) no i brzoskwinie ze sklepu ;p




Składniki:
  • garść truskawek
  • 2 nieduże pałki rabarbaru 
  • 2 brzoskwinie
  • woda

Przygotowanie:
  • truskawki, rabarbar i brzoskwinie umyć
  • rabarbar obrać z tych grubszych części  - pokroić wrzucić do garnka
  • brzoskwinie obrać ze skórki - pokroić i dodać
  • truskawki jak są duże pokroić w pół - dodać
  • wlać wodę, w zależności ile chcemy mieć kompotu 
  • gotować przez ok 10 - 15 min 
  • ja nie dodaję cukru - wystarczy mi ta słodycz z owoców :) 


Smacznego - a w zasadzie na zdrowie :) 

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)