cukinia i jaja przepiórcze
Prosto i smacznie. Chyba każdy z nas tak właśnie lubi zjeść. I taką też zasadę staram się stosować jeśli chodzi o nasze jedzenie. Smacznie i zdrowo równie dobrze brzmi. Tym razem wersja śniadaniowa (chociaż i na lunch będzie znakomita) cukinii i jajek. A że jaja przepiórcze zagościły na naszym stole to i wersja mini pięknie się eksponowała na talerzu.
Składniki:
- 1/3 niewielkiej cebuli
- 1/3 niewielkiej cukinii zielonej
- 1/3 niewielkiej cukinii żółtej
- 5 jajeczek przepiórczych
- sól i pieprz cytrynowy do smaku
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej patelni
- cukinię kroimy w plasterki i dzielimy jeszcze na pół - dodajemy do cebuli - podsmażamy do momentu gdy cukinia będzie już bardziej miękka
- na cukinię wbijamy jajeczka przepiórcze i doprawiamy delikatnie do smaku
- patelnię przykrywamy przykrywką i dusimy na niewielkim ogniu aż jajeczka stężeją (do interesującej nas konsystencji)
Smakuje idealnie na ciepło i zimno więc spokojnie można zabrać ze sobą np. do pracy :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)