ciasto snikers
Kto z nas nie lubi ciast - no może znajdzie się ktoś taki. Ale kto z nas, którzy te ciasta robią nie lubią ciast, które w zasadzie robią się same :) Ja takie uwielbiam. I zawsze staram się robić właśnie takie. A gdy się uda zrobić takie, które jeszcze jest przepyszne to już zwycięstwo. Ciasto jest przepyszne i znika w mgnieniu oka. To chyba jest własnie jego atut.
Składniki:
- 350 g kakaowych herbatników
- 400 g mleka w proszku
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- puszka masy kajmakowej
- 150 g orzeszków ziemnych niesolonych
Przygotowanie:
tradycyjnie
- do garnka wlewamy szklankę mleka, dodajemy masło i cukier i zagotowujemy
- zdejmujemy z ognia i studzimy
- do chłodnej masy dodajemy stopniowo mleko w proszku i miksujemy
na Thermomix
- no naczynia miksującego wkładamy motylek
- wlewamy mleko, masło i cukier i zagotowujemy - czas 5 min / temp 50 st
- naczynie miksujące wyciągamy z podstawy i odstawiamy do ostudzenia
- gdy już naczynie i masa ostygną ponownie wkładamy na podstawę i dodajemy mleko w proszku - obr 3/czas - aż nam się mleko w proszku nie skończy plus 10 s
następnie już tak samo
- blachę o wymiarach 25x25 wykładamy papierem do pieczenia
- orzechy prażymy na patelni :)
- na spód układamy warstwę herbatników
- następnie połowę masy mlecznej
- na kremie kolejną warstwę herbatników
- następnie połowę masy kajmakowej
- na kasie kajmakowej kolejna warstwa herbatników
- następnie reszta masy mlecznej
- na masie mlecznej kolejna warstwa herbatników
- następnie reszta masy kajmakowej
- ostatnia warstwa to nasze orzeszki :)
Wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc
reszta zdjęć robiona w złotą godzinę, która zmieniła kolor masy mlecznej :)
Smacznego !
Takiego ciacha jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie :) przepyszne :) pozdrawiam !
Usuń