szakszuka z kaszą jaglaną
No i mamy znowu weekend. Co prawda powoli szykujemy się do Świąt, ale nie wiem kiedy czas znajdziemy na to wszystko. Tymczasem w związku z tym, że mogę pozwolić sobie na trochę więcej czasu na przygotowanie śniadania, w końcu szakszuka wylądowała na naszym stole. Co prawda porcja dla mnie, ale z miłą chęcią mogę się podzielić.
Składniki:
- 1/2 czerwonej papryki
- niewielka cebula
- 1 średni pomidor
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- paprykę pokroić w paski, a cebulę i pomidora w kostkę
- kaszę ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu
- na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę i paprykę i smażyć ok 3-4 min
- dodać pomidora i ciągle mieszając czekać aż odparuje sok - doprawić do smaku
- gdy już warzywa zgęstnieją (odparuje sok) dodać kaszę i dokładnie wymieszać
- na warzywa z kaszą wbić jajka i pod przykryciem dusić na niewielkim ogniu aż jaja się zetną
Zajadać najlepiej prosto z patelni ;)
Smacznego !
Wspaniale wygląda to danie! Nigdy czegoś takiego nie próbowałem :)
OdpowiedzUsuńTakich pyszności jeszcze nie próbowałam. Czas spróbować :)
OdpowiedzUsuń