brownie z kaszy jaglanej
Nie byłabym sobą gdybym nie próbowała czegoś nowego. A takim czymś jest brownie z kaszy jaglanej. Nie byłabym sobą również gdybym czegoś z przepisu nie pokićkała - tym razem zapomniałam proszku do pieczenia ;-) mimo wszystko ciasto wyszło :) z czego jestem bardzo zadowolona. Wersja dla tych co to mają ochotę na coś słodkiego, a jednak liczą się z ilością kalorii (cukier można zamienić na coś jeszcze zdrowszego). No i moje je właściwie bezglutenowe (bo gdyby użyć proszku do pieczenia to trzeba zwrócić uwagę żeby był bezglutenowy).
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 3 jaja
- 50 ml oleju
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao
Przygotowanie:
- kaszę ugotuj w szklance wody - do miękkości lub do momentu kiedy woda zostanie wchłonięta
- ostudzoną kaszę zblenduj w mikserze (TM czas 45 s/ obr 4-5 trzeba zbierać ze ścianek naczynia miksującego)
- dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj (TM czas 50 s/obr 4-5)
- ciasto wylej na formę (u mnie kwadratowa 23x23)
- piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 50 min - do suchego patyczka
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)