oszukane mielone /gołąbki
Jak się nie ma czasu na tradycyjne gołąbki, a jednak ma się ochotę na nie - polecam serdecznie oszukane gołąbki. A do tego jak się doda kapustę pekińską praca sama się zrobi. Są rewelacyjne w smaku zarówno na ciepło jak i na zimno. można podawać tradycyjnie z sosem pomidorowym. jednak jeśli ktoś chce inaczej to teraz koperkowy przychodzi mi na myśl .
Polecam serdecznie szczególnie dla tych, którzy nie mają za dużo czasu, a chcą zjeść coś sycącego.
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 700 g mięsa mielonego z szynki /łopatki
- 1 cebulka
- 1 nieduża kapusta pekińska
- 1 ugotowany woreczek ryżu
- przyprawy do smaku: sól, pieprz , papryka słodka i ostra, czubryca, piersi cytrynowy
Przygotowanie:
- Mięso mielone łączymy dokładnie w misce
- Dodajemy jajko i pokrojoną w kosteczkę cebulkę
- Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy
- Kapustę pekińską siekamy drobno i dodajemy do mięsa
- Całość doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami, musi być intensywnie ;)
- Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które delikatnie obsmażamy na rozgrzanej patelni
- Przekładamy do garnka z grubym dnem, polewamy wodą tak żeby przykryła kotlety
- Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 20 min
- Z wywaru, w którym gotowane były kotlety można przygotować przepyszny sos (jak pomidorowy dodać należy dodać pomidory z puszki i zredukować)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)