beza z truskawkami (pavlova)
W zasadzie to pavlova z truskawkami. Od dawna za mną chodziła, ale jakoś nie było okazji. No może okazje były, ale nie wiem dlaczego pavlovej nie było. Teraz truskawki były, śmietanka była to i pavlova się pojawiła. Niestety czasu nie miałam tyle, żeby schła spokojnie w piekarniku i tym sposobem lekko się skruszyła, ale śmietana wszystko cudnie zakryła. Już wiem, że nie był to ostatni raz z bezą.
Składniki:
- szczypta soli
- 3 białka
- 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki skrobi
- 200 g śmietanki 30%
- 3 łyżki mascarpone
- truskawki
Przygotowanie:
na Thermomix
- piekarnik rozgrzewamy do 180 st
- w naczyniu miksującym założyć motylek
- dodać białka i szczyptę soli - mieszać obr 3-4-> czas nastawić od razu na ok 10 min
- po 3-4 min dodajemy powoli, porcjami cukier - nie należy się spieszyć
- na ok 30 s przed końcem dodajemy skrobię
- bezę rozkładamy na papier do pieczenia formując okrąg - ja papierem wyłożyłam formę do tatry i tam ułożyłam sobie bezę
- wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180 st przez 5 min
- następnie zmniejszamy do 150 st i pieczemy kolejne 1,5 h
- wyłączamy piekarnik i zostawiamy do ostudzenia
- śmietankę ubijamy na sztywno - w międzyczasie dodajemy mascarpone
- na środek bezy wykładamy śmietanę
- dekorujemy truskawkami
Cały czas trzymamy w lodówce. No do momentu podania : )
niebo w gębie 😇
Smacznego !
Królewski deser:)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
Usuń