beza z truskawkami (pavlova)


W zasadzie to pavlova z truskawkami. Od dawna za mną chodziła, ale jakoś nie było okazji. No może okazje były, ale nie wiem dlaczego pavlovej nie było. Teraz truskawki były, śmietanka była to i pavlova się pojawiła. Niestety czasu nie miałam tyle, żeby schła spokojnie w piekarniku i tym sposobem lekko się skruszyła, ale śmietana wszystko cudnie zakryła. Już wiem, że nie był to ostatni raz z bezą.



Składniki:
  • szczypta soli
  • 3 białka
  • 150 g cukru 
  • 1/2 łyżeczki skrobi
  • 200 g śmietanki 30% 
  • 3 łyżki mascarpone
  • truskawki

Przygotowanie:
na Thermomix
  • piekarnik rozgrzewamy do 180 st
  • w naczyniu miksującym założyć motylek
  • dodać białka i szczyptę soli - mieszać obr  3-4-> czas nastawić od razu na ok 10 min 
  • po 3-4 min dodajemy powoli, porcjami cukier - nie należy się spieszyć
  • na ok 30 s przed końcem dodajemy skrobię
  • bezę rozkładamy na papier do pieczenia formując okrąg - ja papierem wyłożyłam formę do tatry i tam ułożyłam sobie bezę
  • wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180 st przez 5 min
  • następnie zmniejszamy do 150 st i pieczemy kolejne 1,5 h
  • wyłączamy piekarnik i zostawiamy do ostudzenia
  • śmietankę ubijamy na sztywno - w międzyczasie dodajemy mascarpone
  • na środek bezy wykładamy śmietanę 
  • dekorujemy truskawkami 

Cały czas trzymamy w lodówce. No do momentu podania : )
niebo w gębie 😇






Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)