gołąbki z kapustą pekińską
Oj od dawna za mną znowu chodziły. Tylko jakoś tak, miłość do zawijania w białą kapustę minęła. Wiem, że w zasadzie młoda już jest, ale żal mi jej na gołąbki. Dlatego przy okazji robienie oszukanych gołąbków powstała myśl na kilka zwykłych. Dlatego jeszcze przed skrojeniem kapusty kilka liści zostało wykorzystanych do prawie tradycyjnych gołąbków. Jednak należy pamiętać, że pekińska jest znacznie delikatniejsza i nie trzeba jej przed owijaniem blanszować. Podczas gotowania spokojnie zmięknie - tylko dobrze wytnijmy grubą część (to ta biała).
Składniki:
- liście kapusty pekińskiej
- mięso mielone (miałam mieszane 700 g łopatki i szynki i 300 g wołowiny)
- 1 ugotowany woreczek ryżu
- 1 nieduża cebula
- ulubione przyprawy - sól, pieprz, oregano, papryka słodka
- pomidory z puszki - najlepiej z oregano i bazylią
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w drobną kostkę
- mięso mielone dokładnie ze sobą mieszamy
- dodajemy ugotowany ryż, cebulę i przyprawy - mieszamy
- liścia kapusty pozbawiamy grubej części (można powiedzieć głąba)
- ma liściu układamy łyżkę farszu i dokładnie zwijamy
- układamy w garnku - najlepiej takim z grubym dnem
- zalewamy wodą i gotujemy - ok 20-30 min
- dodajemy pomidory i redukujemy sos
Gołąbki są wspaniałe same w sobie, nie trzeba im chyba żadnych dodatków :)
Smacznego !
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń