zupa fasolowa jako danie jednogarnkowwe :)
Jest gorąco - jak to było w reklamie "Antonio caldo". Jeść się nie chce a coś trzeba do brzucha włożyć. Najlepiej jak to będzie coś pożywnego, danie jednogarnkowe. Dzisiaj powstała fasolowa. Tak pożywna, że nic więcej nie byłam w stanie zjeść.
Składniki:
- 250g fasoli (wielkość zależy od upodobania - u nas najmniejsza) lub puszka gotowej fasoli
- kilka ziemniaków
- dwie marchewki
- majeranek
- magi
- jarzynka
Przygotowanie:
- Fasolę na noc zostawiamy do namoczenia.
- Na drugi dzień wlewamy ją z wodą, w której się moczyła z dodatkiem kostki rosołowej i gotujemy do miękkości. Chyba, że mamy fasolę z puszki to działamy od razu.
- Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew.
- Wszystko gotuje się ok 15 minut - na koniec dodajemy majeranek (ewentualnie jeszcze inne zioła), trochę magi, Jarzynki i gotowe.
Zupa bardzo pożywna - ze względu na to, że gotujemy wszystko na wodzie z fasoli (fasola puszcza "kleik" no nie wiem jak to nazwać ;p ). Dodałam jeszcze na koniec kawałki piersi z indyka, które nie poszły na wczorajsze zawijasy na obiad. Zawsze to jakaś wkładka do zupy.
Zupę zjedliśmy z chlebem i byliśmy pełni :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)