kokosowe szaleństwo - cz I - mleko kokosowe

Gdy już rozłupaliśmy i dobraliśmy się do wnętrza kokosa, postanowiłam zrobić mleko kokosowe. Puszka mleka kokosowego kosztuje ponad 5 zł, kokos ok 4 więc sami widzicie co się bardziej opłaca. 

Do miksera wrzucamy wiórki kokosowe (części kokosa bez brązowej skórki) i zmiksować przez chwilkę. Dodać pół litra wody (dałam mineralnej) i miksować przez 30 sekund. Następnie wyciskamy mleko przez gazę lub czystą ściereczkę. Potrzeba dużo siły żeby wszystko dobrze wycisnąć - wiórki w ściereczce powinny być suche.

Mleko które powstało można przez kilka dni przechować w lodówce. U nas długo nie przechowało się ponieważ od razu powstała strawa - kurczak z warzywami w mleku kokosowym :)



Łatwe a wiemy co jemy :)

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)