przetwory - jagody

Ponieważ jestem osobą, która lubi wiedzieć co je, lubię przygotowywać przetwory na zimę. Nie wiem czy taniej wychodzi - chociaż pewnie w większości tak, ale najważniejsze, że sama to robię. 

W trakcie powrotu z wakacji, kupiliśmy kurki i jagody. Więc wczoraj dzień miałam wypełniony tworzeniem przetworów. Dużo tego nie było, ale zawsze coś - dobre na początek.

Dzisiaj proponuję słoiki pełne jagód. Natchnienie przyszło od Moich Przetworów :) bardzo polecam !

Składniki:
jagody (kupiłam dwa duże słoiki)
cukier

Przygotowanie:
Jagody przepłukać na sitku. Przygotować słoiki (wymyć i wysuszyć). Do połowy każdego słoika wrzucamy jagody, przysypujemy cukrem, zasypujemy ponownie jagodami i kończymy cukrem :) Czynność taką może wykonać nawet najmniejszy członek rodziny :)

Słoiki zamykamy i wstawiamy do garnka napełnionego wodą do 3/4 wysokości słoików. Zagotowujemy wodę - od momentu bulgotania gotujemy jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie pozostawiamy słoiki w garnku do całkowitego ostudzenia - pamiętajcie aby sprawdzić czy słoiki nie przeciekają, czy dobrze się zassały :)


Pierwsze jagódki gotowe. Jeszcze będę chciała przygotować dżem i zamrozić - ale to może chociaż trochę sama zbiorę ;p



Smacznego !

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)