Tydzień mięsa mielonego - Gołąbki
Niektórych sama nazwa odrzuca :lol: My natomiast lubimy - tzn. ja lubię całe ;p a R lubi bez kapusty :)
Ostatnio jednak zrobiłam normalne w kapuście - innym razem zrobię oszukane :)
Ponieważ jak wiecie ostatnio mieliśmy tydzień z mięsem mielonym, to ostatnia partia mięsa pozostała. I tak powstał pomysł na szybkie jedzonko - gołąbki. Każdy mówi że to pracochłonne zadanie - ale tak nie jest :)
- 0,5 kg mięsa mielonego
- szklanka surowego ryżu
- przyprawy (sól, pieprz, sól czosnkowa lub czosnek)
- z kapusty wycinam głąba :) i wkładam do garnka z gotującą się wodą (tak aby sparzyć kapustę)
- gotujemy ryż
- mięso łączymy z ryżem i przyprawami i dokładnie łączymy ze sobą
- odcinamy z główki liścia kapusty, usuwamy łyko
- na środek liścia kładziemy przygotowane mięso z ryżem i zawijamy tak jak krokiety
- zawiniętego gołębia układamy w garnku - na dno garnka układam liście kapusty, tak aby nie przywarły podczas gotowania
- i tak po kolei gołąbek po gołąbku, aż nam się skończą składniki
- zalewamy wodą i dodajemy kostkę rosołową tak dla smaku i gotujemy na wolnym ogniu (ja na kuchence elektrycznej miałam nastawioną 3).
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)