domowa wersja wędlin - zapiekany schab
Nie wiem jak Wy, ale ja wolę zrobić sama wędlinę na kanapkę niż kupować. Przynajmniej wiem co jem. Oczywiście że może nie wyjdzie mi tak wspaniale jak kupna - ale trzeba sobie uświadomić, że te sklepowe mają w większości polepszacze również smaku.
I tak wczoraj staliśmy się dumnymi posiadaczami elektrycznej maszynki do mielenie mięsa. Maszynka posiada również nakładkę do robienia kiełbas, więc tym bardziej będziemy jeszcze więcej swoich wyrobów produkować :)
Ale dzisiaj zacznę od schabu.
Kupiliśmy ładny kawałek schabu bez kości - cena za kg 19,90 zł Wiadomo, że schab nam się skurczy więc lepiej kupić więcej. Kupując mięso Pani w kolejce podpowiedziała, żeby schab obłożyć słoninką to nie będzie suchy - więc i kawałeczek słoniny został zakupiony.
Marynata:
oliwa z oliwek lub olej
przyprawy wg uznania - ja dałam paprykę słodką i ostrą, przyprawę do mięsa, pieprz ziołowy, sól
dodałam jeszcze ziele angielskie i liść laurowy
Schab obtaczam w marynacie i kawałki słoniny również
Wkładamy schab i słoninę w marynacie do lodówki i niech się przegryza przez całą noc.
Na drugi dzień z rana wkładamy mięso do rękawa i do pieca nastawionego do 180 st. Pieczemy ok 2h
Słonina która jest na schabiku przydała się do kolejnego przepisu - nie zostawiłam jej na schabie i nie jadłam. Natomiast schab faktycznie suchy nie jest :)
Schab można również zjeść na ciepło na obiad - my jednak robiliśmy go z przeznaczeniem na kanapki.
Smacznego !
ps. czy Wy również robicie same wędliny ?
ps. jak zrobię sobie z nim kanapkę to zrobię zdjęcie również :)
I tak wczoraj staliśmy się dumnymi posiadaczami elektrycznej maszynki do mielenie mięsa. Maszynka posiada również nakładkę do robienia kiełbas, więc tym bardziej będziemy jeszcze więcej swoich wyrobów produkować :)
Ale dzisiaj zacznę od schabu.
Kupiliśmy ładny kawałek schabu bez kości - cena za kg 19,90 zł Wiadomo, że schab nam się skurczy więc lepiej kupić więcej. Kupując mięso Pani w kolejce podpowiedziała, żeby schab obłożyć słoninką to nie będzie suchy - więc i kawałeczek słoniny został zakupiony.
Marynata:
oliwa z oliwek lub olej
przyprawy wg uznania - ja dałam paprykę słodką i ostrą, przyprawę do mięsa, pieprz ziołowy, sól
dodałam jeszcze ziele angielskie i liść laurowy
Schab obtaczam w marynacie i kawałki słoniny również
Wkładamy schab i słoninę w marynacie do lodówki i niech się przegryza przez całą noc.
Na drugi dzień z rana wkładamy mięso do rękawa i do pieca nastawionego do 180 st. Pieczemy ok 2h
Słonina która jest na schabiku przydała się do kolejnego przepisu - nie zostawiłam jej na schabie i nie jadłam. Natomiast schab faktycznie suchy nie jest :)
Schab można również zjeść na ciepło na obiad - my jednak robiliśmy go z przeznaczeniem na kanapki.
Smacznego !
ps. czy Wy również robicie same wędliny ?
ps. jak zrobię sobie z nim kanapkę to zrobię zdjęcie również :)
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)