ciasteczka czekoladowe
Jeśli szukacie przepisu na przepyszne ciasteczka czekoladowe, które jeszcze robi się dosłownie w mgnieniu oka to szczególnie polecam ten przepis. Mocno czekoladowe, jednak tabliczka mlecznej czekolady robi swoje i bardzo delikatne.
Ciasteczka z pełnej kulki podczas pieczenia zamieniają się w latające talerze, ale zupełnie nam to nie przeszkadza. Następnym razem dodamy jeszcze orzechy, żeby ciasteczka nabrały większej chrupkości. Zresztą każdy z nas wie, że najlepsze połączenie to czekolada i orzechy (kto nie lubi czekolady z orzechami : -) )
Składniki:
- 180 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajo i 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 szklanki mąki
- 1 mleczna czekolada pokrojona na drobne kawałki (w zależności jakie chcecie - ja kostkę dzieliłam na 4)
Przygotowanie:
tradycyjnie
- rozpuść i ostudź masło
- w misce wymieszać masło z cukrami
- dodać jajo i żółtko i wymieszać dokładnie do połączenia
- dodać pozostałe składniki (bez czekolady) i mieszać do powstania gęstej masy
- jak już wszystko dokładnie będzie połączone dodać czekoladę i ostatni raz wymieszać
na Thermomix
- do naczynia miksującego włożyć masło - roztopić - czas 45 s/temp 70 st/obr 3
- dodać cukier i mieszać - czas 2 min /obr 3-4 - w między czasie dodać jajo i żółtko
- dodać pozostałe składniki (bez czekolady) i mieszać do powstania gęstej masy - czas 2 min /obr 3-4
- dodać czekoladę i ostatecznie połączyć składniki - czas 35-40 s/obr 2
- z ciasta formować kulki - w zależności od tego jak duże chcecie mieć ciasteczka
- układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając spore odstępy
- piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st przez ok 12-15 min
- wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia i stwardnienia ;)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)