wafle z białym nadzieniem

Rozpoczynamy cykl przed świąteczny. Może się pojawiać więcej niż jeden przepis dziennie, ale taki mamy okres. Tym razem na słodko. Masę krówkową można zrobić lub kupić, białą masę do wafli najlepiej zrobić - a robi się w trybie ekspresowym. Młoda może nie mogła pomóc przy robieniu samej masy, ale później już bardzo pomagała. Takiego pomocnika możecie mi pozazdrościć :)

Jutro spotkanie świąteczne w przedszkolu Misi, więc zaoferowałam się ze zrobieniem czegoś słodkiego. Na co dzień dzieciaki w przedszkolu słodkiego nie mają, więc dla nich będzie to również wydarzenie :) Wafle robi się szybko, najgorzej to poczekać na drugi dzień, żeby dobrze się połączyło wszystko. Nie wiem czy ta wysokość będzie dobra dla przedszkolaków i ich małych buziek, ale przecież dorośli też tam będą.



Składniki:
  • 2 opakowania wafli 
  • 1 margaryna 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5-6 łyżek wody
  • 1,5 szklanki mleka w proszku

Przygotowanie:
  • margarynę rozpuścić z cukrem i wodą - zagotować
  • lekko ostudzić 
  • dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać 
  • ciepłą jeszcze masą przekładać wafle
  • odłożyć najlepiej na desce przykrywając papierem do pieczenia - na waflach najlepiej postawić coś ciężkiego, tak aby mogły być mocno dociśnięte (garnek pełen wody idealnie się nadaje) 
  • pozostawić najlepiej na całą noc
  • gdy wafle będą gotowe, pokroić na kawałki jakie nas będą interesować - jedno wolą mniejsze na raz, inni preferują większe kawałki żeby nie trzeba było się nachodzić






Smacznego !


Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)