cytrynowe śledzie
Okres przedświątecznych przygotowań uważam za otwarty. Co prawda nie nastawiłam piernika (może w przyszłym roku się uda), ale zaczynam swoją przygodę ze śledziami. Do Świąt jeszcze trochę czasu jest, ale ... no właśnie. Każdy z nas ma swoje ulubione przepisy, czasami jednak chcemy czegoś nowego. No i tak powstał przepis na śledzia cytrynowego. Słyszałam, że z cytryną śledzik jest przepyszny. Ja co prawda nie miałam cytryn w domu, jednak w lodówce olej cytrynowy czeka. Może akurat ten śledzik zagości na Waszym stole na Święta.
Składniki:
na 1 słoiczek
- 2 śledzie
- 1 nieduża cebula
- olej cytrynowy - u mnie Global Fit
- kilka ziarenek pieprzu
Przygotowanie:
- śledzia moczymy w zimnej wodzie (można wodę zmieniać dwukrotnie)
- cebulę kroimy w piórka (można podzielić jeszcze na mniejsze części)
- śledzie odsączamy z wody i kroimy na małe kawałki - śledzik na raz
- w słoiku układamy warstwy - cebulka śledzik i tak do samego końca
- zalewamy olejem i dodajemy kilka ziarenek pieprzu
- zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki - pozwólmy się składnikom dokładnie wymieszać
Najlepiej smakuje na drugi dzień :)
ciemność widzę ciemność :)
Smacznego !
Pyszne śledziki :)
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiam :)
Usuń