racuchy z jabłkami
Przez tydzień mnie nie było, ale ten tydzień nie należał do najłatwiejszych. Miśka się rozchorowała, na szczęście nic poważnego, ale u małego dziecka kaszel jak u gruźlika nie jest przyjemny. Co prawda dalej kaszle, ale już znacznie lepiej się czuje. Dlatego jak co weekend postanowiłam sprawić Jej niespodziankę i przygotować na śniadanie jakieś pyszności. Tym razem pomysł napadł na mnie z samego rana, oglądając FB Ani Starmach. Zapraszała na racuchy z jabłkami, a jabłka czekają na swoją kolej do zjedzenia. Przepis trochę zmodyfikowałam, ale najważniejsze jest, że racuchy są.
Składniki:
- 2 duże jabłka
- 170 g mąki (ja użyłam mąki samorosnącej, która posiada już proszek do pieczenia)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru lub cukru waniliowego
- 2 jaja
- 150 ml mleka
- 1 łyżka oleju
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- jabłka obrać i pokroić w kostkę
- suche składniki zmieszać razem
- mokre składniki dokładnie roztrzepać rózgą
- do suchych składników dolewamy mokre cały czas mieszając rózgą
- do masy dodać pokrojone jabłka i wymieszać
- smażyć na patelni na rumiano z obu stron (ok 1-2 min)
- podawać posypane cukrem pudrem
Smakują idealnie na ciepło jak i na zimno :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)