nadziewana cukinia
Mięso mielone to moja ulubiona postać mięsa, jeśli w ogóle można tak napisać. Jest to tak wdzięczna propozycja w kuchni, że można z nim wyprawiać cuda. Pod każdą postacią będzie łatwe do przygotowania. Jeśli do tego jeszcze dodamy warzywa kompozycja wyjdzie idealna.
Jednym z moich ulubionych warzyw jest cukinia i bardzo mnie cieszy, że można ją teraz spotkać przez cały okrągły rok. I już nie trzeba czekać na lato :) Chociaż wiadomo, że taka z działki jest najlepsza.
Dzisiejsza propozycja obiadowa jest połączeniem cukinii i mięsa mielonego. Proste danie, które jak można się spodziewać robi się bardzo szybko.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2-3 pieczarki
- 2 pomidory świeże lub z puszki
- ser żółty lub mozzarella
- przyprawy - sól, pieprz, oregano, papryka słodka i ostra, ząbek czosnku
Przygotowanie:
- cukinie myjemy, dzielimy na pół i łyżeczką wydrążamy środek
- miąższ siekamy drobno - odkładamy na bok
- cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni
- do cebuli dodajemy posiekany czosnek z oregano i przez chwilę podsmażamy
- dodajemy mięso mielone i podsmażamy aż mięso będzie gotowe
- dodajemy pokrojone pieczarki, miąższ z cukinii i posiekane pomidory, doprawiamy do smaku i dusimy przez ok 10-15 min+
- cukinię układamy na blasze do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym
- każdą cukinię napełniamy farszem i posypujemy serem
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok 30 min
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)