truskawkowe crumble kukurydziane
Polecam coś na szybkie niedzielne śniadanie. Ostatnie podrygi truskawek zamrożonych z zeszłego roku. Nie wiem jak Wy, ale jakoś żal mi było jeść i dozowałam sobie doznania. A że już można zjeść przepyszne truskawki tegoroczne, to coś trzeba zrobić z tą resztką w zamrażalniku. I tak powstała wersja crumble kukurydziane. Zamiast prawdziwej kruszonki, płatki kukurydziane :)
Składniki:
- 1-2 szklanki mrożonych truskawek - mogą być oczywiście świeże
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- w kokitkach układamy truskawki, tak aby nie było widać dna :) czyli tak do ok 1/3 wysokości
- do miski wsypujemy płatki kukurydziane i je kruszymy
- dodajemy masło i cukier i wyrabiamy kruszonkę
- truskawki przykrywamy płatkami
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy przez ok 15-20 min
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)