gołąbki z ryżem i warzywami

Uwielbiamy gołąbki. Roboty z nimi trochę jest - ale bardziej z kapustą i jej parzeniem niż samym zawijaniem. Ale znalazłam na to sposób - pierwszy raz zrobiłam z kapustą pekińską i już chyba zostanę jej wielką fanką. Nie trzeba parzyć i się męczyć, tylko odwijamy liście i gotowe. Jak serwujemy je na obiad, wiadome jest, że szybko znikają. Nawet R zaproponował żebym kiedyś zrobiła ich tak dużo, żeby zamrozić lub zawekować ... Czasami jednak ochota na gołąbki jest, a na mięso nie ma. No, ale od razu pojawia się rozwiązanie. Szczególnie dobre, gdy mamy w rodzinie osobę, która mięsa nie jada. Propozycja idealna na niedzielny obiad.



Składniki:
  • 2 szklanki białego ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 10 pieczarek
  • 3 suszone pomidory
  • natka pietruszki
  • kapusta - włoska, biała lub pekińska
  • przyprawy - sól ziołowa i cytrynowa, pieprz, kurkuma lub curry
  • masło lub olej
Przygotowanie:
  • kapustę sparzamy  - jeśli to pekińska nie trzeba ;) 
  • ryż gotujemy o 10 minut krócej niż jest napisane na opakowaniu - można pod koniec gotowanie wsypać łyżeczkę kurkumy lub curry, nie dość że walory smakowe będą mocniejsze, to jeszcze walory kolorystyczne
  • marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach
  • pieczarki kroimy w plasterki
  • cebulę siekamy i podsmażamy na maśle lub oleju
  • do cebuli dodajemy marchew, pietruszkę i pieczarki - podsmażamy aż pieczarki puszczą soki
  • suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw
  • podduszone warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku
  • dodajemy jeszcze na sam koniec posiekaną natkę pietruszki
  • na liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy ciasno tak jak krokiety
  • układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i pieczemy pod przykryciem przez ok 40-50 min
  • podajemy najlepiej z sosem pomidorowym









Smacznego !

Komentarze

  1. Ja też je kocham! Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Miśka zajada się farszem, więc podwójna wygrana :)

      Usuń

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)