gołąbki z ryżem i warzywami
Uwielbiamy gołąbki. Roboty z nimi trochę jest - ale bardziej z kapustą i jej parzeniem niż samym zawijaniem. Ale znalazłam na to sposób - pierwszy raz zrobiłam z kapustą pekińską i już chyba zostanę jej wielką fanką. Nie trzeba parzyć i się męczyć, tylko odwijamy liście i gotowe. Jak serwujemy je na obiad, wiadome jest, że szybko znikają. Nawet R zaproponował żebym kiedyś zrobiła ich tak dużo, żeby zamrozić lub zawekować ... Czasami jednak ochota na gołąbki jest, a na mięso nie ma. No, ale od razu pojawia się rozwiązanie. Szczególnie dobre, gdy mamy w rodzinie osobę, która mięsa nie jada. Propozycja idealna na niedzielny obiad.
Składniki:
- 2 szklanki białego ryżu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 10 pieczarek
- 3 suszone pomidory
- natka pietruszki
- kapusta - włoska, biała lub pekińska
- przyprawy - sól ziołowa i cytrynowa, pieprz, kurkuma lub curry
- masło lub olej
Przygotowanie:
- kapustę sparzamy - jeśli to pekińska nie trzeba ;)
- ryż gotujemy o 10 minut krócej niż jest napisane na opakowaniu - można pod koniec gotowanie wsypać łyżeczkę kurkumy lub curry, nie dość że walory smakowe będą mocniejsze, to jeszcze walory kolorystyczne
- marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach
- pieczarki kroimy w plasterki
- cebulę siekamy i podsmażamy na maśle lub oleju
- do cebuli dodajemy marchew, pietruszkę i pieczarki - podsmażamy aż pieczarki puszczą soki
- suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw
- podduszone warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku
- dodajemy jeszcze na sam koniec posiekaną natkę pietruszki
- na liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy ciasno tak jak krokiety
- układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i pieczemy pod przykryciem przez ok 40-50 min
- podajemy najlepiej z sosem pomidorowym
Smacznego !
Ja też je kocham! Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miśka zajada się farszem, więc podwójna wygrana :)
Usuń