majonez
Może nie używam go za często i dlatego często zdarza się, że niespodziewanie się kończy. A szczerze mówiąc tak dawno nie robiłam własnego, że zapomniałam jak dobry wychodzi :) I tak oto, gdy zabrakło majonezu w dzień wolny od zakupów (tak tak na majówkę), nie zastanawiając się za długo postanowiłam zrobić swój. Jest przepyszny i nawet lepszy niż te sklepowe. A taki majonez może być podstawą do wielu sosów, idealnych do dań z grilla.
Składniki:
- 1 jajo - jeśli nie macie ze sprawdzonego źródłą to niech będzie chociaż "1"
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- sok z 1/2 cytryny lub 1-2 łyżeczki octu
- 3 MT oleju (1 MT = 100 ml)
Przygotowanie:
- w naczyniu nałożyć motylek
- do naczynia włożyć wszystkie składniki prócz oleju i ucierać - czas ok 1 min/obr 4 - w trakcie ucieranie przez otwór w pokrywie wlewać bardzo powoli olej (u nas to trwało ok 2 min)
no i jak to bywa, gdy mam towarzysza podczas robienia zdjęć, trzeba się spieszyć, bo inaczej ...
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)