ciasto z jednego jaja - z czekoladą
Czasami, nawet u mnie, zdarza się, że mamy ochotę na coś słodkiego a w lodówce tylko jedno jajo. Ale nic straconego :) Zapraszam na szybkie ciasto właśnie z wykorzystaniem jednego jajka.
Pierwsza odsłona jest czekoladowa - wykorzystałam jak zwykle zasoby swojego składzika ze słodyczami. Tak tak przed świętami Wielkanocnymi najwyższy czas wykorzystać, znaczy się zjeść Mikołaje ;p
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 mikołaje z czekolady - czyli ok 150 gr czekolady
Przygotowanie:
- połączyć ze sobą suche składniki
- dodać do nich mokre
- dokładnie wymieszać
- dodać pokruszoną czekoladę
- wylać do foremki
- piec ok 30-40 min (do suchego patyczka) w temp 190 - 200 st
Smacznego !
Tak, tak, to już najwyższy czas na utylizację mikołajkowych słodkości :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie to ciacho wygląda :)
oj tak - smakuje trochę jak babka :) nawet ususzone z kawą rewelacyjne ;)
Usuńno a jak nie dodam proszku i sody to sie nie upiecze ??
OdpowiedzUsuńUpiecze :)
Usuń