śniadanie mistrzów - jajka w mufinkach
Powracam. W domu sytuacja mniej więcej się unormowała, chociaż męża o czterech nogach będę miała przez dłuższy czas. Najważniejsze jednak, że jest już z nami :)
Dlatego dzisiaj na niedzielne śniadanie postanowiłam zrobić coś innego niż jajecznicę. W zasadzie smakowo prawie tak samo ale efekt zupełnie inny :)
Ciekawe rozwiązanie i każdy może sobie zrobić z ulubionym wkładem,
Używałam silikonowych foremek
Składniki:
na jedną osobę (4 mufinki )
- 2 jaja
- 3 plasterki szynki
- 2 pieczarki
- kilka liści szpinaku
- plaster ulubionego sera
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- jaja roztrzepać w miseczce, dosolić i dopieprzyć do smaku
- foremkę wykładamy dwoma plastrami szynki - po przekątnej
- wlewamy masę jajeczną do wysokości 2/3 foremki
- posypujemy serem
2
- do osobnego naczynia wlewamy odrobinę masy
- dodajemy opłukany i porwany szpinak
- wlewamy do wysokości 2/3 foremki
- posypujemy serem
3
- do osobnego naczynia wlewamy odrobinę masy
- dodajemy pokrojone pieczarki
- wlewamy do wysokości 2/3 foremki
- posypujemy serem
4
- do osobnego naczynia wlewamy odrobinę masy
- dodajemy pokrojone pieczarki i szynkę
- wlewamy do 2/3 wysokości foremki
- posypujemy serem
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 20 - 30 minut
lub
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)