pasztet drobiowy

Święta tuż tuż. A jak Wielkanoc to i pasztet musi być. No musi być u mnie ;) 

W lodówce zostały piersi z kurczaka, dlatego dokupiłam wątróbkę kurzą i pomysł na pasztet powstał sam.

Mój pasztet nadaje się do rozsmarowania na kanapkach. Jeśli damy mniej warzyw to będzie mniej mokry i wtedy będzie idealny do zjedzenia samego.


Składniki:
na małą keksówkę
  • duża pierś z kurczaka
  • 175-200 g wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • nieduży kawałek selera
  • sucha bułka 
  • jajko
  • pieprz, sól 

Przygotowanie:
  • wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu przez ok 2-3 h 
  • bo ostudzeniu mielimy przez maszynkę - ja wyciągam je z garnka i czekam aż ostygną
  • bułkę namaczam w powstałym bulionie - również ją przepuszczam przez maszynkę do mielenia
  • wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy jajko i doprawiamy do smaku
  • przekładamy do keksówki
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st przez ok 45 - 60 minut  


Smacznego !

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)