pasztet drobiowy
Święta tuż tuż. A jak Wielkanoc to i pasztet musi być. No musi być u mnie ;)
W lodówce zostały piersi z kurczaka, dlatego dokupiłam wątróbkę kurzą i pomysł na pasztet powstał sam.
Mój pasztet nadaje się do rozsmarowania na kanapkach. Jeśli damy mniej warzyw to będzie mniej mokry i wtedy będzie idealny do zjedzenia samego.
Składniki:
na małą keksówkę
- duża pierś z kurczaka
- 175-200 g wątróbki drobiowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- nieduży kawałek selera
- sucha bułka
- jajko
- pieprz, sól
Przygotowanie:
- wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu przez ok 2-3 h
- bo ostudzeniu mielimy przez maszynkę - ja wyciągam je z garnka i czekam aż ostygną
- bułkę namaczam w powstałym bulionie - również ją przepuszczam przez maszynkę do mielenia
- wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy jajko i doprawiamy do smaku
- przekładamy do keksówki
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st przez ok 45 - 60 minut
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)