pasztet z cukinii
Nie wiedziałam co zrobić z wielką cukinią która już od dłuższego czasu stała i patrzyła się na mnie z kąta kuchni.
Myślałam o zupie czy plackach, ale na blogu kuchni z dwóch stron znalazłam przepis na pasztet z cukinii. Uwielbiam takie nowości więc postanowiłam się zmobilizować i upiec pasztet - bo czasami człowiek ma dość mięsa.
Przepis podaję za siostrami :)
Składniki:
- duża cukinia
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- cebula
- 4 jaja
- ser żółty - ja dałam 10 dkg
- sól
- pieprz
- tymianek
- czosnek - dałam 2 duże ząbki
- przyprawa "jarzynka"
- bułka tarta
- gałka muszkatałowa
Przygotowanie:
- cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach - solimy i czekamy aż puści soki - odciskamy (oczywiście ja o tym zapomniałam no i odciskałam później a nie udało mi się to w całości ;p
a okazuje się że jest to bardzo ważne - bo mój pasztet jest bardzo "mokry" ) - marchew i pietruszkę również ścieramy
- cebulę kroimy w kostkę
- ser ścieramy na grubych oczkach - lub gdy mamy w plasterkach to kroimy w drobną kosteczkę
- warzywa i ser mieszamy ze sobą i dodajemy jajka, bułkę tartą (tak aby zawiązać masę) i przyprawy - do smaku
- masę wykładamy do keksówek - ja używam silikonowych
- pieczemy w temp 180 st ( ja podwyższyłam do 195) aż wierzch się nie zarumieni
Smacznego !
kocham i uwielbiam bezmięsne pasztety...a cukinia? mmmmmm....Daj kawałek ;)
OdpowiedzUsuńa tak się składa że jeszcze jest :)
Usuńja nie wiedziałam, że aż tak będzie mi smakował - teraz czas spróbować kolejny bezmięsny :)
uwielbiam bezmięsne pasztety!
OdpowiedzUsuńJula to ten również polecam :) !
Usuń