bajgle
Bajgle - nawet nie wiedziałam, że ten rodzaj pieczywa został wymyślony w Europie Środkowowschodniej najprawdopodobniej w Krakowie jak wskazują dokumenty z 1610 r. Często mylone z obwarzankami (krakowskimi oczywiście).
Przepis który tutaj znajdziecie pochodzi ze strony moich wypieków i jak każdy wypiek wyszedł wspaniale :)
Składniki:
- 500 g mąki
- 2 łyżki cukru (1+1)
- 1 łyżeczka soli
- 10 g drożdży świeżych
- 300 ml wody
- 1 żółtko do glazury
- ziarna do posypania
Przygotowanie:
tradycyjnie
- do dużego naczynia wsypać mąkę, łyżkę cukru, sól i drożdże
- dodać wodę i wyrobić ciasto - czas ok 5 minut do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
- do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, łyżkę cukru, sól i drożdże
- dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto - czas 3 minuty/ obr. Interwał
- przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia - aż do podwojenia objętości (ok 1-1,5 h)
- po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 10 równych części
- każdy z kawałków uformować w kulkę
- każdą kulkę "dziurawimy" po środku palcem (omączonym) najpierw jednym a jak już dziurka się zrobi to dwoma - teraz już wiem że należy zrobić naprawdę dużą dziurę, bo inaczej przy pieczeniu się zleje w całość :( jak u mnie ;p
- przygotowane bajgle pozostawić do wyrośnięcia na obsypanej mąką stolnicy na ok 30 - 45 min
- kiedy są prawie gotowe, w garnku gotujemy 2 l wody do którego dodać pozostałą 1 łyżkę cukru - doprowadzając do wrzenia
- każdego bajgla gotujemy ok1 minuty z każdej strony i wyciągamy na folię aluminiową do osuszenia
- blachę wykładamy papierem - kładziemy bajgle (mogą być jeszcze ciepłe)
- każdego bajgla smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką wody i obsypujemy ziarnami
- pieczemy w temp 200 st. przez ok 12 - 15 minut - aż będą złotawe
- układamy na kratce do wystygnięcia
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)