bajgle

Bajgle - nawet nie wiedziałam, że ten rodzaj pieczywa został wymyślony w Europie Środkowowschodniej najprawdopodobniej w Krakowie jak wskazują dokumenty z 1610 r. Często mylone z obwarzankami (krakowskimi oczywiście). 
Przepis który tutaj znajdziecie pochodzi ze strony moich wypieków i jak każdy wypiek wyszedł wspaniale :) 




Składniki:
  • 500 g mąki
  • 2 łyżki cukru (1+1)
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g drożdży świeżych
  • 300 ml wody
  • 1 żółtko do glazury
  • ziarna do posypania

Przygotowanie:

tradycyjnie 
  • do dużego naczynia wsypać mąkę, łyżkę cukru, sól i drożdże
  • dodać wodę i wyrobić ciasto - czas ok 5 minut do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
na Thermomix 
  • do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, łyżkę cukru, sól i drożdże
  • dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto - czas 3 minuty/ obr. Interwał
 następnie już wszystko tak samo :) 
  • przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia - aż do podwojenia objętości (ok 1-1,5 h)
  • po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 10 równych części
  • każdy z kawałków uformować w kulkę
  • każdą kulkę "dziurawimy" po środku palcem (omączonym)  najpierw jednym a jak już dziurka się zrobi to dwoma - teraz już wiem że należy zrobić naprawdę dużą dziurę, bo inaczej przy pieczeniu się zleje w całość :( jak u mnie ;p
  • przygotowane bajgle pozostawić do wyrośnięcia na obsypanej mąką stolnicy na ok 30 - 45 min
  • kiedy są prawie gotowe, w garnku gotujemy 2 l wody do którego dodać pozostałą 1 łyżkę cukru - doprowadzając do wrzenia
  • każdego bajgla gotujemy ok1 minuty z każdej strony i wyciągamy na folię aluminiową do osuszenia
  • blachę wykładamy papierem - kładziemy bajgle (mogą być jeszcze ciepłe) 
  • każdego bajgla smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką wody i obsypujemy ziarnami
  • pieczemy w temp 200 st. przez ok 12 - 15 minut  - aż będą złotawe
  • układamy na kratce do wystygnięcia
Teraz już nic więcej nie robimy tylko się zajadamy :)




Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)