a'la strogonow
Dzisiejszy przepis pochodzi z książki "Kuchnia niskotłuszczowa"
Lekka propozycja na obiad
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego !
Lekka propozycja na obiad
Składniki:
- 350 g chudego mięsa - u nas szynka
- 1 łyżka oleju
- 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku - rozgniecione lub posiekane
- 25 g mąki
- 2 łyżki pasty pomidorowej - użyłam gęstego keczupu
- 425 ml świeżego bulionu
- 125 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 duża papryka zielona, pokrojona w plasterki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 łyżki jogurtu natiralnego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- mięso pokroić w kostkę o długości ok 1 cm
- na dużej patelni rozgrzać olej i delikatnie smażyć mięso
- dodać cebulę i czosnek - smażyć ok 4 minut aż mięso delikatnie się zarumieni
- dodać mąkę, pastę pomidorową, wlać bulion i dokładnie wymieszać
- dodać pieczarki, paprykę, przyprawy i gałkę muszkatołową
- doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować ok 20 minut aż mięso będzie wystarczająco miękkie
- patelnię zestawić z ognia i dodać jogurt
- podawać z ziemniakami, ryżem lub kuskusem
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)