pijany schab
Nawet nie wiem co napisać.
Jak zobaczyłam ten przepis u Ewci wiedziałam, że spróbuję. Kupiłam schab w piątek i chciałam zdążyć na sobotę (no bo przecież nie będzie się marynowało dłużej niż 24h) i wtedy przeczytałam do końca przepis - a tam 48 h wyczekiwania ... Ale warto było :-)
Składniki:
- schab - miałam duży kawałek 1,5 kg
- 250 ml wiśniówki
- cynamon
- kardamon - nie miałam niestety a zamiast tego użyłam ostrej przyprawy "Wegeta"
Przygotowanie:
- schab umyć i osuszyć
- następnie natrzeć cynamonem i przyprawami i odstawić do lodówki na ok 2 h - ja mięso marynowałam w naczyniu żaroodpornym
- po tym czasie dolać do niego wiśniówkę tak aby mięso było do połowy zanurzone
- i tu najważniejsza i najcięższa rzecz - marynujemy mięso przez 2 doby, pamiętając o tym żeby kilka razy dziennie przekładać z jednej strony na drugą - tak aby każda z nich miała szansę się napić
- po dwóch dniach mięso przełożyć do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego (mimo wszystko dałam do rękawa)
- piec w piekarniku nagrzanym do do 190 st ok 1h 15 minut
- po tym czasie wyłączyć piekarnik ale pozostawić mięso do wystygnięcia
My zjedliśmy na obiad z sosem z wiśniówki (skorzystałam z wywaru w którym piekł się schab) :)
Można również jako domowa wędlina na kanapki
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)