racuszki popularne
Praktycznie od zawsze przygotowywałam w Thermomixie - ostatnio zrobiłam je również, ale w tak zwanym między czasie przygotowałam z przepisu z "książki turystycznej" - książka rozlatuje się już na maska, jest w 4 częściach ponieważ często z niej korzystałam :)
Racuchy urosły cudnie :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 30 g drożdży
- 5-6 łyżek cukru pudru lub cukier wanilinowy
- 2-3 jaja
- 4 łyżki masła
- Sól
- Tłuszcz do pieczenia
Przygotowanie:
- ½ szklanki mleka wymieszać z łyżką cukru, roztartymi drożdżami i łyżką mąki
- Pozostawić do wyrośnięcia
- Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek
- Żółtka utrzeć z cukrem
- Połączyć z przesianą mąką, rozczynem, mlekiem i roztopionym tłuszczem
- Wymieszać z ubitą pianą z białek i posolić
- Metalową łyżką maczaną w tłuszczu nakładać ciasto na patelnię z gorącym tłuszczem
- Smażymy z dwóch stron na zloty kolor
- Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem
- Ps. Można dodać do ciasta pokrojone jabłka
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)