pierogi ruskie

Już jakiś czas temu dostałam od Babci książkę z przepisami kuchni śląskiej. Czas wykorzystać przepisy.
Chodziły za nami pierogi i wychodziły sobie drogę do nas.

Przygotowanie jest banalnie proste i powiem szczerze że nie tak czasochłonne jak by się mogło wydawać.





Składniki:

Nadzienie :
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g białego sera
  • Średnia cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Tłuszcz
Ciasto:
  • 400 g mąki
  • Szklanka gorącej wody

Kiełbasa i cebula do "podlania" pierogów



Przygotowanie:
  • Ziemniaki ugotować
  • Ostygnięte ziemniaki wraz z serem zemleć lub skorzystać z praski
  • Dodać zeszkloną na patelni cebulę
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku
  • Wyrobić ciasto (mąkę i wodę połączyć)
  • Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować cienko ciasto
  • Wykrawać kółka
  • Z nadzienia przygotować sobie kulki
  • Na środek kółka układamy kulkę z nadzienia i sklejamy brzegi – można dodatkowo ładnie zwinąć np. w firankę
  • Gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia pierogów
  • Podajemy np. z podsmażoną cebulką i kiełbasą








Ciasto jest przepyszne, miękkie i rozpływa się w ustach :))

Smacznego !

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)