ciasto marchewkowe
Po zrobieniu sobie na śniadanie soku marchewkowko jabłkowego została mi cała masa startej marchwi. Nie pozostało nic innego jak wykorzystanie tych odpadków ;)
Zapraszam na ciasto marchewkowe wg Moich Wypieków.
Składniki:
• 2/3 szklanki mąki pszennej
• pół szklanki cukru
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/4 łyżeczki soli
• 1/3 szklanki oleju rzepakowego
• 2 jajka, roztrzepane
• 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki – można użyć marchewki, która została w sokowirówce po zrobieniu soku
• pół szklanki cukru
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/4 łyżeczki soli
• 1/3 szklanki oleju rzepakowego
• 2 jajka, roztrzepane
• 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki – można użyć marchewki, która została w sokowirówce po zrobieniu soku
Przygotowanie:
• Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
• W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, przyprawy.
• W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.
• Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, wymieszać łyżką.
• Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub włożyć do formy silikonowej. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać.
• Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
• Wystudzić w formie.
• W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, przyprawy.
• W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.
• Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, wymieszać łyżką.
• Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub włożyć do formy silikonowej. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać.
• Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
• Wystudzić w formie.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)