mini torcik orzechowy
Dzisiaj są urodziny mojej Babci - wizyta jednak przełożona na jutro. Moim zadaniem było upieczenia torcika. Pomysłów wiele ale wczoraj nie był chyba mój dzień na pieczenie ;p najpierw piekłam biszkopt z nowego przepisu O_o nie wiem co mnie podkusiło ;p następnie nie wyszedł krem tiramisu (przepis na to co z tego zrobiłam następnym razem) itd ... no nie wychodziło (dzisiaj już tort wyszedł)- ale dzięki temu wyszły mini torciki orzechowe :)
Biszkopt - na ten biszkopt przepisu nie podam ;p wybaczcie ale to był mini mini biszkopcik - nie urósł kompletnie - porażka ...
Składniki na masę orzechową: (wg Termomixa)
- 250 g orzechów
- 2 MT mleka
- 200 g cukru
- 200 g masła (miałam tylko 80)
- 3 krople aromatu migdałowego (nie dałam)
- 1/4 MT spirytusu (nie dałam)
- w suchym naczyniu zemleć cukier - czas 20 s, obr 9 - przełożyć do naczynia
- orzechy zemleć - czas 20 s, obr 7
- założyć motylek, wlać 2 MT ciepłego mleka i ucierać - czas 5 min, obr. 1
- odłożyć do ostudzenia
- do cukru dodać masło o temp. pokojowej i ucierać na puszystą masę - czas 30 s, obr 3
- założyć motylek, następnie przez otwór w pokrywie, przy pracującym TM, dodawać wystudzone orzechy (i ew. alkohol) - czas min, obr 3
Nie mam profesjonalnego sprzętu więc małe kółka wycinałam kieliszkiem do brandy :) Obręcze zrobiłam ze "sreberka". Torciki składają się z dwóch warstw jak prawdziwe torty - biszkopt masa biszkopt :) Noc spędziły w lodówce i takie cudo mamy :)
Smacznego !!
yyy jak prawdziwy tort - biszkopt masa biszkopt?? Torty składają się z conajmniej trzech warstw biszkopta + dwie warstwy masy, a bywa że i cztery warstwy biszkopta ;) to co Tobie wyszło to po prostu przekładaniec, ale wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy ja w takim razie robię same przekładańce :)
OdpowiedzUsuńDla nas to torty/torciki są, ale nie jestem profesjonalistką :)
Ale dziękuję bardzo :)