chleb drożdżowy pszenny
Sobota, czas kiedy inni śpią tak długo jak mogą ... Ja nie mogę ... Mój cudny organizm budzi się tak jak do pracy czyli o 5 ...
Ale nie ma tego złego - postanowiłam dobrze wykorzystać poranek i upiec coś na śniadanie. Ostatnio były bułki więc teraz czas na chleb - praktycznie jak zwykle od Ewci (przepis Ewci znajdziecie tutaj)
Zapraszam na drożdżowy chleb pszenny
Zrobiłam z połowy porcji jeden bochenek - ale podaję przepis na dwa :)
Składniki:
- 15 g świeżych drożdży
- 0,5 l ciepłej wody
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- tłuszcz do wysmarowania formy (jeśli nie masz silikonowych foremek)
Przygotowanie za Ewcią:
- mąkę przesiać do dużej miski, zrobić w niej dołek
- w małej miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem i połową wody, wlać w zagłębienie z mąki i wymieszać z 2 łyżkami mąki
- miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut
- gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać resztę wody, sól i zacząć wyrabiać ciasto, które dobrze wyrobione jest wtedy, kiedy zaczyna odstawać od ręki i ścianek naczynia
- dwie foremki - keksówki posmarować dobrze tłuszczem - ja używam do tego oleju (ja piekę w silikonowej foremce więc pomijam ten punkt)
- wypełnić je do połowy ciastem, wyrównać ręką zwilżoną wodą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia
- piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec chleby przez godzinę (wszystkie pieczywo piekę w opcji góra-dół na środkowej albo przedostatniej półce piekarnika) (mój jeden bochenek piekł się ok 40 minut i wystarczyło :) )
Ewcia jak zawsze dziękujemy bo wyszedł rewelacyjny :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)