wspomnienie z dzieciństwa - ryż z truskawkami
Bardzo często obmyślając codzienny jadłospis, a szczególnie pomysły na obiad, wracam wspomnieniami do dzieciństwa. Szczególnie teraz kiedy są dostępne owoce lata :) np truskawki
Co prawda R nie był zachwycony więc porcja została zrobiona dla mnie - jakoś woli gdy chociaż odrobina mięsa się znajdzie na talerzu.
Zapraszam na smaki dzieciństwa - ryż z truskawkami i jogurtem
Składniki: - dla 1 os
- pół woreczka ryżu - lub ok pół szklanki suchego
- kilka truskawek
- mały jogurt naturalny
Przygotowanie:
- ryż ugotować - proporcje gotowania ryżu (1:2 1 miarka ryżu :2 miarek wody) czekam aż woda wyparuje pilnując przy tym żeby ryż się nie przypalił :)
- truskawki umyć i pokroić w dogodne dla nas kawałki - do jogurtu pokroiłam mniejsze a na wierzch do dekoracji zostawiłam trochę większe
- wymieszać jogurt z truskawkami
- ryż polać jogurtem i udekorować truskawką :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)