ciasto zebra
Czas na kolejną odsłonę Multicookera.
Powiem Wam, że testowałam tylko przez weekend i się do niego przekonałam - odkupuję od koleżanki, która powiedziała że go nie chce ;p
Tym razem zapraszam na kolejną słodką propozycję - ciasto zebra.
Oczywiście możemy wykonać je w tradycyjny sposób.
Składniki:
- 5 jaj
- 1,5 szkl cukru
- 2,5 szkl mąki + 3 łyżki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl oleju
- 1 szkl wody
- 3 łyżki kakao
- aromat waniliowy
- bułka tarta lub kasza manna
- jaja utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę
- stopniowo dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
- następnie dodać wodę i aromat waniliowy
- na koniec delikatnie wmieszać olej
- ciasto podzielić na dwie równe części
- do jednej z nich dodać kakao do drugiej 3 łyżki mąki
- misę naczynia natłuścić i wysypać bułką tartą lub kaszą manną (użyłam kaszy)
- na środek naczynia wylewamy na przemian chochelkę jasnej i ciemnej masy - ciasto będzie się układało w charakterystyczny wzór
- nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BAKE
- za pomocą przycisku TEMPERATURE wybrać 150 st
- za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas 30 minut - nacisnąć START
- po tym czasie ponownie wybrać program BAKE, TEMPERATURE 180 st i czas 20 min
- 5 min przed końcem pieczenia otworzyć przykrywę i wykałaczką sprawdzić czy jest sucha - jeśli tak to ciasto jest gotowe, jeśli jest mokra zamknąć pokrywę i piec pozostałe 5 min
- studzić ciasto przy otwartej pokrywie urządzenia
- foremkę na ciasto natłuścić i wysypać bułką tartą lub kaszą manną (użyłam kaszy)
- na środek naczynia wylewamy na przemian chochelkę jasnej i ciemnej masy - ciasto będzie się układało w charakterystyczny wzór
- piec w nagrzanym do 180 st piekarniku ok 40 min - do suchego patyczka
Smacznego !
pycha :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńJest to bardzo efektowne ciasto, tutaj wyszło rewelacyjnie
OdpowiedzUsuń