kruche rożki orzechowe
Jesiennych klimatów ciąg dalszych.
Tym razem zapraszam na szybkie rożki orzechowe. Ciasteczka są banalnie proste w przygotowaniu, dlatego każdy może przygotować nawet nasi najmłodsi.
Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska 1001 przepisów" - książka dedykowana dla każdej pani domu ;)
Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 200 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szklanka posiekanych orzechów - jakie tylko mamy w domu
- cukier puder do posypania
- wszystkie składniki zagniatamy w jednolite ciasto
- formujemy kulę i wkładamy na godzinę lub dłużej do lodówki - można na trochę krócej do zamrażalnika
- wychłodzone ciasto dzielimy na części i formujemy w małe wałeczki
- każdy kroimy na niewielkie kawałki i formujemy rożki (księżyce - jak zwał tak zwał)
- układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st przez ok 20 minut
- gdy ostygną obficie obsypujemy cukrem pudrem
Smacznego !
Wyglądają bardzo apetycznie. Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na pierogi z jabłkami.
dziękuję :)
UsuńRóżki przypominają mi nieco oponki pieczone przez moja mamę w dzieciństwie, na pewno są równie smaczne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńna zdjęciu w książce kucharskiej wyglądały nieco inaczej ;)
Usuńno ale wyszło jak wyszło - za to faktycznie smakowało i to bardzo :)