babka kokosowa
Uwielbiam babki. Są rewelacyjne i nie wiem dlaczego, ale uwielbiam je szczególnie jesienią - bo kojarzą mi się z ciepłym kocem, gorącym kakao lub herbatą.
Tym razem zapraszam na odrobinę kokosowego zapomnienia. Przepis w zasadzie prosty - bo do przepisu na babę podstawową dobieramy uwielbiane przez nas dodatki.
Przepis znalazłam między innymi na stronie, którą polecam Rasberries and cream.
Składniki:
- 225 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 275 g cukru
- 110 g wiórków kokosowych
- 125 g rozpuszczonego masła
- 3 jaja
- 180 ml mleka
Przygotowanie:
- wszystkie składniki mieszamy w misce do uzyskania jednolitej masy
- przelewamy do przygotowanej formy na babę
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 50 min (do suchego patyczka)
- po upieczeniu pozostawiamy w formie jeszcze przez ok 5 min
- następnie wyciągamy z formy i pozostawiamy do wystudzenia na kratce
- przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
- Smacznego !
Babki są specyficzne, bo niby to nic wielkiego, a jednak urzeka smakiem :) Ja lubię taki wypiek, ale musi być wilgotny, a ta babka właśnie taka jest! Dlatego od razu zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMałgorzata daj znać jak wyszła :)
Usuń