wielkanocny żur
Dzisiaj przepis na wielkanocny żur - ale czy tylko wielkanocny ? Mój Tato twierdzi że na kaca najlepszy jest również żur - więc zamówienie na kolejny zakwas już jest ;)
Składniki:
- 0,5 l zakwasu na żur (przepis znajdziecie tutaj)
- 0,5 l (lub więcej) wody (dolewać należy w zależności od gęstości jaką chcecie uzyskać)
- tymianek i majeranek
- przyprawa jarzynka lub nasza własna przyprawa
- dodatkowo biała kiełbasa i jajko,
Przygotowanie:
- zakwas wlać do garnka z wodą i gotować na wolnym ogniu - należy na początku często mieszać i uważać żeby nam się żur nie przypalił ;)
- na tym etapie można żur przetrzeć przez sitko (ja tak zrobiłam)
- po pewnym czasie dodać przyprawy (my lubimy dużo majeranku i tymianku) i pozostawić, żeby żur przesiąkł zapachem
- podawać gorący z kiełbasą i jajem
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)