ciasto czekoladowo bananowe
Nadszedł weekend więc czas na coś słodkiego- odrobina rozpusty nie zaszkodzi.
W weekend mam więcej czasu wolnego, więc też więcej czasu na pichcenie. Nie wiem dlaczego, ale weekend, a szczególnie niedziela kojarzy mi się z domowym ciastem :) Niedziela co prawda jutro - na ciasto zapraszam już dziś.
Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto bananowe.Ponieważ uwielbiam wszystko co bananowe a do tego z czekoladą - no czego chcieć więcej. Przepis, który postanowiłam wykorzystać znalazłam na stronie Magdy - a padło na ten przepis ponieważ ciasto wyglądało kusząco :)
Składniki:
(podaję za Magdą)
- 100g gorzkiej czekolady
- 150g masła, miękkiego
- 175g drobnego cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 175g mąki
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 25g kakao
- 2 duże banany, obrane ze skórki i rozgniecione
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuścić (najlepiej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce) i wystudzić.
- Utrzeć do białości masło z cukrem, po czym stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas dobrze ucierając.
- Wlać ostudzoną czekoladę, wymieszać.
- Następnie dodać przesiane mąkę, proszek do pieczenia i kakao, ponownie wymieszać.
- Dodać rozgniecione banany i znów dobrze wymieszać.
- Ciasto równomiernie wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekę w silikonowej więc nie używam papieru)
- Piec około 45 minut w temp. 180 °C (do suchego patyczka).
- Wystudzić na kratce, przechowywać zawinięte w folię. (nie wiem czy będzie co przechować)
Smacznego !
przepyszne ciasto! upiekłam je dzisiaj, narzeczonemu, jak i współlokatorom ogromnie smakowało! na pewno jeszcze go kiedyś upiekę ! ;))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Kasia
Kasia cieszę się bardzo :) Przez żołądek do serca ;)
Usuń