ciasto czekoladowe
Ciasta czekoladowego w naszym domu nigdy za wiele. Może i my nie jesteśmy wielkimi fanami ciast - zjeść zjemy, ale całej blachy nie damy rady. Jednak dla Młodej wszystko i nawet ciasto czekoladowe w naszej kuchni się pojawiło.
Sładniki:
- 120 g masła
- 1,5 szkl cukru
- 2 jaja
- 110 g czekolady
- 260 g mąki
- 35 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szkl mleka
Przygotowanie:
wszysztkie składniki oczywiściepowinny być w temp pokojowej
- do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki prócz czekolady (którą rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej) wymieszać czas 1 -2 min / obr 4-5 (gdyby była taka potrzeba zwiększyć obroty)
- dodać czekoladę i delikatnie wymieszać czas 30 s / obr 4 (sprawdzić czy się dokładnie wymieszało :))
- przelać do foremki - duża blacha - i piec w piekarniku rozgrzanym do 165 st przez ok 45 min
Można oczywiście jeszcze polewę zrobić, ale jak dla mnie to już wystarczająco dużo czekolady :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)