oszukane brownie
Na wstępie zapewniam Was, że ciasto z fasoli nie smakuje jak fasola. Gdy zaniosłam ciasto do pracy, nikt nie czuł fasoli tylko banana. Zaskoczenie było duże gdy powiedziałam, że główny składnik to fasola, a banan jest jeden. Do tego jeszcze czekolada i niebo w gębie gwarantowane.
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 banan
- 1/4 szklanki cukru
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1/3 szklanka oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
- fasolę odsącz z zalewy na sitku
- w mikserze rozdrobnij czekoladę - Thermomix czas 15 s/ obr 3-4
- dodaj fasolę i zblenduj - TM czas 30 s/obr 5
- dodaj pozostałe składniki i dokładnie zblenduj - TM czas 2 min/obr 4
- ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 45 min (do suchego patyczka)
Smacznego !
Właśnie tak się zbieram do zrobienia brownie z fasoli, ale zawsze miałam obawy, że będzie właśnie czuć fasolę i ogólnie smak będzie dziwny. Ale chyba wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam, szybko zniknęło z talerza :)
UsuńA tam, jakie oszukane! Po prostu brownie dla każdego :D Bardzo lubię fasolowe wypieki, blondie na bazie białej fasoli z wiórkami kokosowymi też jest pyszne ;)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować :)
UsuńBrownie z fasolą? Jeszcze nie próbowałem, ale czas najwyższy :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńBrownie z burakiem już jadłam ale z fasolą jeszcze nie :)
OdpowiedzUsuńO a ja nie jadłam z burakiem :)
UsuńNo ja też myślałam, że będzie fasolę czuć. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńNie czuć :) polecam !
UsuńO matko! Właśnie wyjęłam z piekarnika jest genialne. Tak, tak też myślałam, że będzie czuć fasolę. Nie czuć!!!☺
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :) pozdrawiam!
Usuń