paluchy z ciasta francuskiego z sosem do pizzy
Oj sos do pizzy jeszcze mi pozostał w spiżarce. Chyba najwyższy już czas wykorzystać go chociaż w pewnej części. Dodatkowo pieczarki i serek, ale jakie przepyszne. A co najważniejsze, robi się w przysłowiowe 5 min.
Składniki:
Składniki:
- ciasto francuskie
- roztrzepane jajko
- ser najlepiej parmezan lub inny włoskiego typu
- sos do pizzy
- kilka pieczarek
Przygotowanie:
- ser ścieramy na tarce lub drobno siekamy
- to samo robimy z pieczarkami
- ciasto francuskie smarujemy sosem do pizzy
- posypujemy serem i pieczarkami
- przykrywamy połową ciasta (składamy w pół, wzdłuż krótszego boku)
- kroimy w paski (tak aby brzeg został nienaruszony :) )
- trzymamy paski za oba końce i skręcamy
- układamy na papierze do pieczenia w ostępach ok 2 cm
- smarujemy dokładnie jajkiem
- pieczemy ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 220 st
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)